۱۳۹۹ چهارشنبه ۳۰ مهر
هفته سلامت بانوان
سلامت زنان در دوران کرونا
سلامت، شاخص پایه دردستیابی به توسعه پایدار است که با خود مراقبتی در سطوح فردی، خانوادگی و اجتماعی حاصل میشود.

🔹خود مراقبتی، فعالیتی است که مردم برای حفظ سلامت وبرآورده کردن نیازهای جسمی، روانی و اجتمـاعی خود انجام می دهند. خودمراقبتی کم هزینه ترین و پرسود ترین اقدام برای ارتقاء سلامت است .

🔹 کووید19 که اصطلاحا با نام کرونا در ایران شهرت یافته است یک عفونت ویروسی است که به بیماری همه گیر تبدیل شده و شرایط بحرانی را در سراسر دنیا ایجاد کرده است.  40 درصد ازمبتلایان دارای علایم خفیف ویا بدون علامت هستند واین امر اهمیت جلوگیری از انتقال بیماری از طریق خودمراقبتی را بیشتر نشان می دهد.

🔹اگرچه در بسیاری از خانواده‌ها، مردان نیز مسئولیت‌پذیر هستند و در مراقبت از اعضای خانواده با همسران خود همکاری می‌کنند، اما آمار نشان داده است که حتی در این خانواده‌ها نیز زنان حدود 50 درصد بیش‌تر از مردان از اعضای خانواده مراقبت می‌کنند.

🔹درشرایط قرنطینه ومراقبت از افراد مبتلا به کووید 19 زنان مسئولیت بیشتری برای مراقبت ازبیماران را به دوش می کشند واین موضوع حجم کار خانم ها را افزایش می دهد.

🔹زنان برای گذار از این دوره سخت زندگی خود نیازمند آگاهی، هوشیاری و حمایت همه جانبه در خانواده و جامعه هستند.

🔹وظایف و مسئولیت های زنان در دوره همه گیری در خانواده شامل:
 اقدامات پیشگیرانه و مراقبت از بیماران مبتلا در خانواده

🔹 اداره امور فرزندانشان در شرایط تعطیلی مدارس

🔹مشکلات ناشی از مرگ و بیماری همسران

🔹مشکلات زنان سرپرست خانوار و زنان بد سرپرست درون خانواده

🔹سبک زندگی جنبه های مختلفی دارد که از آن میان به تغذیه، فعالیت فیزیکی، بهداشت فردی، الگوی خواب، پرهیز از مصرف دخانیات و مواد، روابط دوستانه و خانوادگی مناسب اشاره کرد.

🔹چاقی و دیابت از مهمترین عوامل خطرساز برای بیماران مبتلا به کووید 19 هستند، بر طبق یک مطالعه از بانک جهانی، چاقی (شاخص توده بدنی بالاتر از 30) احتمال بستری شدن به علت کووید 19 را دو برابر می کند. برای مقابله با چاقی، لازم است برنامه تغذیه و ورزش مناسب داشته باشیم.

🔹زنان نه تنها برای خود بلکه برای کل افراد خانواده، تعیین کننده الگوی تغذیه هستند.

🔹در زمان فاصله گذاری اجتماعی، فعالیت بدنی از اهمیت زیادی برخوردار است. به همان اندازه که ویروس کرونا خطرناک و مرگ آفرین است، بی تحرکی و نشستن طولانی مدت می تواند اثرات ناگوار و مخربی بر سلامتی بگذارد که این اثرات شامل موارد زیر می باشد:
🔹سکته قلبی و مغزی
🔹دیابت
🔹 فشارخون بالا
🔹چاقی
🔹چربی خون بالا
🔹کبد چرب
🔹افسردگی
🔹کاهش قوای عضلانی ازسوی دیگر
🔹مهم است بدانیم که انجام 🔹فعالیت بدنی هرچند ناچیز بسیار بهتر از بی تحرکی است.
توجه داشته باشید که، ترس، نگرانی و اضطراب پاسخ های طبیعی هستند که هر فرد به تهدید های احساس شده، و یا در مقابله با ناشناخته ها و بلاتکلیفی ها از خود نشان میدهد. کووید 19 بر ریه، قلب، کبد و کلیه ها اثر میگذارد. اگر چه این ویروس اثر مستقیمی بر روی مغز ندارد، ولی پاندمی آن آثار مخربی بر روی سلامت روان بجا میگذارد و زنان در این مورد گروه آسیب پذیرتر هستند.

🔹بخشی از عوامل ایجاد کننده اضطراب، عوامل اقتصادی است. این عوامل زنان را بیشتر تحت تاثیر قرار داده است. زنان حتی اگر شاغل باشند بار اصلی مسئولیت خانه و کار با فرزندان را به عهده دارند و این بار روانی بیشتری را به آنها تحمیل می کند.

🔹زمانی که شوک اقتصادی ناشی از کووید 19 به جامعه وارد شود، زنان بیش از مردان صدمه می بینند چرا که بطور کلی زنان درآمد و پس انداز کمتری نسبت به مردان دارند.

🔹 در خانواده های طلاق، زنان بیش از مردان سرپرستی فرزند را بعهده دارند. مجموع این عوامل  باعث میشود که زنان بیش از مردان از شوک اقتصادی کووید 19 صدمه ببینند.

🔹راهکارهای کلی به منظور حفظ سلامت افراد در دوران اپیدمی کرونا :
از کووید به عنوان لقب برای افراد یا خانواده های مبتلا استفاده نکنید.

🔹از تماشا و گوش دادن به اخباری که برای شما ایجاد اضطراب میکند پرهیز کنید. فقط به اطلاعات منابع معتبر توجه کنید.

🔹اقدامات حفاظتی برای خود را انجام دهید و به دیگران نیز در این زمینه کمک کنید.

🔹از فرصتهای مختلف برای صحبتهای مثبت استفاده کنید.

🔸واحد سلامت میانسالان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی جهرم
1399/07/27