دانشگاه علوم پزشکی جهرم
روغن هاي خوراكي
با وجود انواع روغن ها خوراكي در بازار چگونه روغن مناسب را انتخاب كنيم؟
بسياري از روغن ها با وجود نام و تبليغات وسيع مورد تاييد نبوده و يا واقعا روغن از خود محصول حاصل نمي گردد. روغن هايي نظير روغن هسته انگور يا روغن سبوس برنج در واقع به نوعي پايه روغن، همان روغن استخراجي مايع است كه مي تواند هر نوع روغن با روغن كشي بالا را شامل شود. براي مثال، روغن سبوس برنج يا هسته انگور مي تواند 90 تا 95 درصد شامل روغن آفتابگردان يا روغن كلزا باشد و فقط 5 تا 10درصد حاوي روغن هسته انگور يا سبوس برنج است.
بسياري از روغن ها با وجود نام و تبليغات وسيع مورد تاييد نبوده و يا واقعا روغن از خود محصول حاصل نمي گردد. روغن هايي نظير روغن هسته انگور يا روغن سبوس برنج در واقع به نوعي پايه روغن، همان روغن استخراجي مايع است كه مي تواند هر نوع روغن با روغن كشي بالا را شامل شود. براي مثال، روغن سبوس برنج يا هسته انگور مي تواند 90 تا 95 درصد شامل روغن آفتابگردان يا روغن كلزا باشد و فقط 5 تا 10درصد حاوي روغن هسته انگور يا سبوس برنج است.

فراموش نكنيد غالب اين نوع روغن ها بصورت غير مجاز وارد كشور مي شود و مناسب براي مصرف نيست، مگر اينكه برچسب اصالت و سلامت كالا داشته و صحت محصول مورد تاييد وزارت بهداشت قرار گرفته باشد.

در روغن هاي توليدي كشور اصل بر اين استوار است كه اگر به عنوان خريدار به مغازه مراجعه مي كنيد هدف خود را از خريد مشخص كنيد اگر روغن جهت سرخ كردن (سيب زميني، بادمجان، كدو و ...) مي خواهيد صرفا روغن مخصوص سرخ كردني يا نيمه جامد را خريداري نماييد. نام تجاري و نوع روغن (كلزا، آفتابگردان يا ذرت و... ) چندان مهم نيست اين امر كاملا به سليقه مصرف كننده وابسته است.

اگر هدف از خريد روغن براي پخت و پز باشد، روغن مايع معمولي توصيه مي گردد و اين نوع روغن مي تواند در پخت مواد غذايي نظير تخم مرغ، افزودن به خورشت ها و يا اهداف ديگر مورد مصرف قرار گيرد. خريد اين روغن وابسته به سليقه مصرف كننده است كه چه نام تجاري و يا چه نوع روغني را مي پسندد. بهتر است مصرف كننده در هر دوره از خريد، در سبد كالاي خود تنوع خريد انواع روغن ها با برند هاي مختلف را داشته باشد.

براي مصرف روغن بر روي سالاد و پلو كه نياز به حرارت ندارند توصيه مي شود روغن زيتون خالص يا روغن حيواني استفاده گردد.

چنانچه غذاي سرخ كردني داريد بهتر است از سه قاشق غذا خوري جهت سرخ كردن استفاده نماييد و با يك دستمال جاذب باقيمانده روغن را از غذاي سرخ شده خارج كنيد. براي مصرف روغن، جهت پخت و پز از دو قاشق غذا خوري و اگر مصرف روغن حيواني و يا روغن زيتون تصفيه نشده داريد حتما از يك قاشق غذا خوري استفاده نماييد.

آيا روغن مغازه هاي روغن كشي براي سرخ كردن مناسب است؟

هر روغني بيشتر از حد نياز روزانه براي بدن مضر است پس فريب تبليغات را نخورده و در حد نياز مصرف كنيد.

برخلاف تصور و تبليغات اين نوع روغن ها صرفا مخصوص پخت و پز است و براي سرخ كردني مناسب نيست .

اين نوع روغن ها به دليل تصفيه نشدن نسبت به نور، هوا و حرارت بسيار حساس هستند و علاوه بر اينكه مناسب سرخ كردني نيستند، بايد در حجم كم براي مصرف كوتاه مدت خريداري شود و بايد در محيط تيره و دور از نور نگهداري شوند .

اين محصولات به دليل فله اي بودن تاريخ انقضاي مشخصي ندارد در نتيجه خريداران بايد با خريد در حجم كمتر نسبت به جلوگيري از فساد آن اقدام نمايند.

فراموش نكنيد برخي از مواد اوليه ميزان روغن بسيار كمي دارند و اصلا قابل روغن كشي نيست و نمي توان درحجم بالا براي عرضه استفاده كرد. مانند روغن خراطين كه از نوعي كرم تهيه شده و غالبا با روغن كرچك يا روغن زيتون مخلوط مي گردد.

روغن كشي حتما بايد در حضور مشتري انجام شود.

فراموش نكنيد از كيفيت دانه روغني مطمئن شويد.

دكتر محمد شجاعي متخصص قلب و عروق و استاد تمام دانشگاه علوم پزشكي جهرم با همكاري ماندانا زارع مدير غذا معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشكي جهرم
تاریخ:
1396/11/18
تعداد بازدید:
66
منبع:
Powered by DorsaPortal